Pomidory do słoików na zimę
Jak przechować ten cudowny, winno – słodki smak letnich pomidorów ?? Oczywiście jest kilka sposobów, jeden z nich chyba najprostszy, chcę wam dzisiaj pokazać ? Pomidory wystarczy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Pokrojone pomidory lądują w słoikach i zalane słoną wodą będą jeszcze pasteryzowane.
Tak przygotowane pomidory, po otwarciu słoiczka, wystarczy zmiksować z zalewą lub bez i dodać do pysznej zupy lub do sosów. Tutaj, najlepsze będą pomidory o mięsistym miąższu z małą ilością pestek.
To stary sposób mojej mamy, polecam bardzo ?
Składniki
- 9 kg pomidorów podłużnych o mięsistych owocach
- woda + sól kuchenna
- słoiki o pojemności 500 g około 20 szt
Słoiki i zakrętki, powinny być czyste i wyparzone. Nacinam skórkę pomidorów i zalewam je wrzątkiem. Ze sparzonych pomidorów, ściągam skórkę. Następnie kroję pomidory w dowolny sposób i upycham do słoiczków. W litrze wody ( u mnie zimna, kranowa filtrowana ) rozpuszczam 3/4 łyżki soli. Wodą zalewam słoiczki do pełna. Słoiki dokładnie zakręcam, układam w garnku wyłożonym kawałkiem płótna. Dolewam wodę do połowy słoików. Od zagotowania, gotuję około 20 minut, na bardzo małym ogniu. Słoiki zostawiam w garnku do przestudzenia. Gotowe zaprawy, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego ?