Pomidorowa sałatka chlebowa „Panzanella”
Wiadomo, że nie można marnować jedzenia. Idąc tym tropem właśnie, Włosi wymyślili „panzanellę” czyli sałatkę na bazie (już czerstwego) pieczywa. U Was też na pewno zostają jakieś nie pierwszej świeżości bułeczki, przygotowanie tej włoskiej sałatki będzie więc doskonałym pomysłem na pyszne ich wykorzystanie! Jeśli zaś macie tylko świeże pieczywo, podpieczcie je w tosterze lub na blaszce piekarnika na grzanki. Takie chrupiące sprawdzi się najlepiej!
Ta sałatka najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są słodkie i soczyste, pieczywo idealnie wchłania wtedy z nich cały sok.
Panzanellę przygotujcie najlepiej jakąś godzinę przed podaniem i schowajcie do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, wytrzyma jednak w lodówce i całą noc.
Składniki:
- bułka/ ciabatta - 2 szt, czerstwe
- pomidor - 3-4 szt, malinowy
- kapary - 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
- ocet balsamiczny - 1-2 łyżeczki
- papryka - 1 szt, czerwona
- czosnek - 1 ząbek
- bazylia - 2 świeże gałązki
- parmezan - świeżo tarty, opcjonalnie, 2 łyżki
- sól pieprz - do smaku
Chleb porwij na nieregularne kawałeczki ok. 2 cm, polej oliwą, dopraw szczyptą soli i wymieszaj rękoma. Wstaw pod grzałkę grilla i piecz, aż grzanki staną się chrupiące.
Skórki papryki lekko natrzyj oliwą. Paprykę ułóż na blaszce. Wstaw na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do 220 oC i piecz, aż stanie się miękka, a skórka sczernieje. Ok. 10 minut. Ostudź, zdejmij skórkę (w tym celu zamknij gorącą paprykę szczelnie w foliowym woreczku, gdy ostygnie- otwórz ją- skórka z łatwością da się obrać). Paprykę pokrój na cienkie paski.
Na dno miski wlej oliwę, dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, nieco octu balsamicznego. Dodaj pokrojone pomidory i pozostałe składniki sałatki. Wymieszaj- wstaw do lodówki.
Przed samym podaniem posyp sałatkę listkami bazylii i startym parmezanem.