Pomidorowa sałatka chlebowa „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Zdjęcie - Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiadomo, że nie można marnować jedzenia. Idąc tym tropem właśnie, Włosi wymyślili „panzanellę” czyli sałatkę na bazie (już czerstwego) pieczywa. U Was też na pewno zostają jakieś nie pierwszej świeżości bułeczki, przygotowanie tej włoskiej sałatki będzie więc doskonałym pomysłem na pyszne ich wykorzystanie! Jeśli zaś macie tylko świeże pieczywo, podpieczcie je w tosterze lub na blaszce piekarnika na grzanki. Takie chrupiące sprawdzi się  najlepiej!

Zdjęcie - Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta sałatka najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są słodkie i soczyste, pieczywo idealnie wchłania wtedy z nich cały sok.

Zdjęcie - Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Panzanellę przygotujcie najlepiej jakąś godzinę przed podaniem i schowajcie do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, wytrzyma jednak w lodówce i całą noc.

Zdjęcie - Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki:
  • bułka/ ciabatta - 2 szt, czerstwe
  • pomidor - 3-4 szt, malinowy
  • kapary - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1-2 łyżeczki
  • papryka - 1 szt, czerwona
  • czosnek - 1 ząbek
  • bazylia - 2 świeże gałązki
  • parmezan - świeżo tarty, opcjonalnie, 2 łyżki
  • sól pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Chleb porwij na nieregularne kawałeczki ok. 2 cm, polej oliwą, dopraw szczyptą soli i wymieszaj rękoma. Wstaw pod grzałkę grilla i piecz, aż grzanki staną się chrupiące.

Skórki papryki lekko natrzyj oliwą. Paprykę ułóż na blaszce. Wstaw na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do 220 oC i piecz, aż stanie się miękka, a skórka sczernieje. Ok. 10 minut. Ostudź, zdejmij skórkę (w tym celu zamknij gorącą paprykę szczelnie  w foliowym woreczku, gdy ostygnie- otwórz ją- skórka z łatwością da się obrać). Paprykę pokrój na cienkie paski.

Na dno miski wlej oliwę, dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, nieco octu balsamicznego. Dodaj pokrojone pomidory i pozostałe składniki sałatki. Wymieszaj- wstaw do lodówki.

Przed samym podaniem posyp sałatkę listkami bazylii i startym parmezanem.

Kategorie przepisów