Pomarańczowy łosoś teriyaki

Pomarańczowy łosoś teriyaki

Mam dla Was przepis nie byle jaki, na pomarańczowego łososia w domowym sosie teriyaki. A to nie koniec wrażeń, bo zaserowałam go na aksamitnym puree brokułowo-ziemniaczanym z pastą miso. Dla tych, którzy lubią pochrupać sezamowe pikle z ogórka.

Brzmi jak skomplikowany obiad, a to naprawdę szybka akcja, wędka, spławik!

Pomarańczowy łosoś teriyaki

  • 350-400 g filetu z łososia
  • 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych/panko/bułki tartej

Sos teriyaki:

  • 3 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli (u mnie plasterki)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 plastry pomarańczy

Puree ziemniaczano-brokułowe z miso

  • 300 g brokułów
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka pasty miso

Sezamowe pikle z ogórka

  • ogórek wąż
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki prażonego sezamu

Dodatki:

  • prażona cebulka
  • prażony sezam
  • kolendrą

Pikle:

  1. Ogórka kroimy w cienkie słupki.
  2. Marynujemy w occie ryżowym, sosie rybnym, sosie sojowym, oleju sezamowym i miodzie.
  3. Posypujemy prażonym sezamem

Puree ziemniaczano-brokułowe:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy brokuły i gotujemy przez następnych 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są odpowiedni ugotowane.
  2. Odkładamy kilka brokułowych różyczek do dekoracji.
  3. Do odcedzonych warzyw dodajemy masło, pastę miso i mleko kokosowe. Podgrzewamy minutę, następnie krótko blindujemy na gładkie puree.

Łosoś

  1. Imbir obieramy, ścieramy a tarce razem z czosnkiem. Dodajemy posiekany chilli. Wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
  2. Oczyszczony z ości filet łososia dzielimy na 2 porcje, można zostawić skórę lub ją usunąć. Posypujemy z wierzchu pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub bułką tartą. Kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Smażymy od góry, dołu (oś skóry) i po bokach, po 2-3 minuty nas stronę. Przekładamy na pergamin, albo ręcznik papierowy.
  3. Patelnię wycieramy i wylewamy na nią sos teriyaki, mieszamy, gdy zacznie gęstnieć*, dodajemy łososia i plastry pomarańczy. Polewamy łososia sosem i krótko podgrzewamy.
  4. Serwujemy z puree i piklami.

Wskazówki

*Jeśli sos zrobi się za gęsty – dodajemy więcej soku z pomarańczy/odrobinę mleka kokosowego/wody

Zdjęcie - Pomarańczowy łosoś teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomarańczowy łosoś teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów