Pomarańczowy łosoś teriyaki
Mam dla Was przepis nie byle jaki, na pomarańczowego łososia w domowym sosie teriyaki. A to nie koniec wrażeń, bo zaserowałam go na aksamitnym puree brokułowo-ziemniaczanym z pastą miso. Dla tych, którzy lubią pochrupać sezamowe pikle z ogórka.
Brzmi jak skomplikowany obiad, a to naprawdę szybka akcja, wędka, spławik!
Pomarańczowy łosoś teriyaki
- 350-400 g filetu z łososia
- 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych/panko/bułki tartej
Sos teriyaki:
- 3 cm korzenia imbiru
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli (u mnie plasterki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 plastry pomarańczy
Puree ziemniaczano-brokułowe z miso
- 300 g brokułów
- 300 g ziemniaków
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- łyżka pasty miso
Sezamowe pikle z ogórka
- ogórek wąż
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka sosu rybnego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki prażonego sezamu
Dodatki:
- prażona cebulka
- prażony sezam
- kolendrą
Pikle:
- Ogórka kroimy w cienkie słupki.
- Marynujemy w occie ryżowym, sosie rybnym, sosie sojowym, oleju sezamowym i miodzie.
- Posypujemy prażonym sezamem
Puree ziemniaczano-brokułowe:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy brokuły i gotujemy przez następnych 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są odpowiedni ugotowane.
- Odkładamy kilka brokułowych różyczek do dekoracji.
- Do odcedzonych warzyw dodajemy masło, pastę miso i mleko kokosowe. Podgrzewamy minutę, następnie krótko blindujemy na gładkie puree.
Łosoś
- Imbir obieramy, ścieramy a tarce razem z czosnkiem. Dodajemy posiekany chilli. Wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
- Oczyszczony z ości filet łososia dzielimy na 2 porcje, można zostawić skórę lub ją usunąć. Posypujemy z wierzchu pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub bułką tartą. Kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Smażymy od góry, dołu (oś skóry) i po bokach, po 2-3 minuty nas stronę. Przekładamy na pergamin, albo ręcznik papierowy.
- Patelnię wycieramy i wylewamy na nią sos teriyaki, mieszamy, gdy zacznie gęstnieć*, dodajemy łososia i plastry pomarańczy. Polewamy łososia sosem i krótko podgrzewamy.
- Serwujemy z puree i piklami.
Wskazówki
*Jeśli sos zrobi się za gęsty – dodajemy więcej soku z pomarańczy/odrobinę mleka kokosowego/wody