Pomarańczowa babka piaskowa
Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła!
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g
200 g masła
1 szklanka cukru pudru - 120 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki mleka
2 łyżki likieru Cointreau
1 łyżeczka pasty z wanilii
dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając
- do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną
- ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową
- wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem
- studzić na kratce
- w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną w kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać, aż przestygnie i posmarować babkę czekoladą
- piec 50 minut w 170`C
- początkowo studzić w foremce, następnie wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce