Polenta ze szpinakiem
przepis:
W rondelku roztopić masło, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Krótko przesmażać następnie wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty.
Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki parmezanu.
W rondelku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju.
Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Mąkę gotować przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki parmezanu.
Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.
Z polenty wykroić szklanką 6 krążków.
Na każdym krążku ułożyć szpinak, plasterek czosnku, posypać parmezanem, udekorować kwiatkiem tymianku.
0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy
sól
5 łyżek utartego parmezanu
ok. 200 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła klarowanego
6 kwiatków tymianku
Szpinak przebrać,opłukać, osuszyć.
W rondelku roztopić masło, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Krótko przesmażać następnie wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty.
Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki parmezanu.
W rondelku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju.
Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Mąkę gotować przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki parmezanu.
Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.
Z polenty wykroić szklanką 6 krążków.
Na każdym krążku ułożyć szpinak, plasterek czosnku, posypać parmezanem, udekorować kwiatkiem tymianku.