Plum cake z żurawiną

Plum cake z żurawiną

Plum cake to ciasto ucierane,lekko wilgotne,dzieki zawartosci oleju oraz bardzo puszyste .

Latwo sie je robi,ale dosc dlugo piecze,bo wymaga ok.50 min.

Znalazlam przywiezione jeszcze z Polski suszone żurawiny,wiec dodalam je i ten dodatek bardzo wzbogacil smakowo nasze ciasto.

Wiem ,ze niektorzy maja problem z opadaniem suszonych owocow na dno blaszki i w sumie powstaje dwie warstwy jedno to ciasto a druga to owoce,mam jednak sprawdzony sposob aby temu zapobiec,wyjasnie to w przepisie.

Zapraszam!

Zdjęcie - Plum cake z żurawina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Plum cake z żurawina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Plum cake z żurawina

.2 szklanki maki + 2 lyzki

.3 jajka

.1/2 szklanki cukru

.1/2 szklanki mleka

.1/2 szklanki oleju

.2 lyzeczki proszku do pieczenia

.2 lyzki rumu

.3/4 szklanki suszonych owocow zurawiny

 

Wykonanie

Blaszke keksowke smarujemy maslem i pudrujemy maka.

Owoce zurawiny zasypujemy 2 lyzkami maki.

Zoltka oddzielamy od bialek.

Do zoltek dodajemy cukier i miksujemy na kogiel mogiel ,potem dodajemy mleko,rum,olej,make zmieszana z proszkiem do pieczenia.

Do powstalej masy dodajemy owoce zurawiny obsypane maka.

Ubijamy na sztywno bialka jajek i dodajemy do ciasto delikatnie mieszajac calosc lyzka.

Gotowa mase przekladamy do blaszki i rownamy powierzchnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 45-50 min. ( do sluchego patyczka )

Zdjęcie - Plum cake z żurawina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów