Plum cake z żurawiną
Plum cake to ciasto ucierane,lekko wilgotne,dzieki zawartosci oleju oraz bardzo puszyste .
Latwo sie je robi,ale dosc dlugo piecze,bo wymaga ok.50 min.
Znalazlam przywiezione jeszcze z Polski suszone żurawiny,wiec dodalam je i ten dodatek bardzo wzbogacil smakowo nasze ciasto.
Wiem ,ze niektorzy maja problem z opadaniem suszonych owocow na dno blaszki i w sumie powstaje dwie warstwy jedno to ciasto a druga to owoce,mam jednak sprawdzony sposob aby temu zapobiec,wyjasnie to w przepisie.
Zapraszam!
Plum cake z żurawina
.2 szklanki maki + 2 lyzki
.3 jajka
.1/2 szklanki cukru
.1/2 szklanki mleka
.1/2 szklanki oleju
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.2 lyzki rumu
.3/4 szklanki suszonych owocow zurawiny
Wykonanie
Blaszke keksowke smarujemy maslem i pudrujemy maka.
Owoce zurawiny zasypujemy 2 lyzkami maki.
Zoltka oddzielamy od bialek.
Do zoltek dodajemy cukier i miksujemy na kogiel mogiel ,potem dodajemy mleko,rum,olej,make zmieszana z proszkiem do pieczenia.
Do powstalej masy dodajemy owoce zurawiny obsypane maka.
Ubijamy na sztywno bialka jajek i dodajemy do ciasto delikatnie mieszajac calosc lyzka.
Gotowa mase przekladamy do blaszki i rownamy powierzchnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 45-50 min. ( do sluchego patyczka )
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!