Płotka smażona z ziołami
Z punktu widzenia zdrowego odżywiania ryby są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów,o dużej zawartości białka,wiamin z grupy B,witaminy D,wapnia,fluoru i jodu.Są lekkostrawne i często niskokaloryczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.Nie są jednak popularne.Dlaczego?Argument,że są za drogie jakoś mnie nie przekonuje.Ponieważ z naszych rzek i jezior,które stają się coraz czystsze,jak równiż ze stawów i chronionych hodowli pochodzi wiele smacznych ryb,w bardzo niskich cenach.Kto osobiście oddaje się wędkarstwu lub ma w rodzinie wędkarza tak czy inaczej ma dostęp nie tylko pstrąga lub sandacza,ale często do zwykłej płotki,czy leszcza.
Moje dzisiejsze płotki nie pochodzą z jeziora ,ale z Bałtyku.Są dlatego nieco wieksze i mają czerwonawe płetwy.I jedne i drugie sa tak samo smaczne.Rybki wystarczy obtoczyć w mące,usmażyć i pyszny obiad gotowy.Można urozmaicić ich smak dodatkiem ulubionych ziół.Polecam!
Składniki:
1 kg wypatroszonych płotek
sok z cytryny
sól
oregano,tymianek-opcjonalnie
mąka do obtoczenia
masło ghee lub olej do smażenia
Wykonanie:
- sprawione i wypatroszone ryby dokładnie umyć na zewnątrz i w środku pod zimną bieżącą wodą
- skropić sokiem z cytryny ze wszystkich stron,do środka wkłożyć po gałązce ziół i odstawić pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 15 minut.Ten proces jest bardzo ważny,gdyż kwas cytrynowy hamuje intensywny zapach i tym samym w naturalny sposób wzmacnia smak
- na krótko przed smażeniem ryby natrzeć solą.Dzięki temu woda wypełniająca tkanki zostaje zabsorbowana przez sól.Jeśli zrezygnujesz z tego kroku,skóra pozostanie wilgotna i nie zbrązowieje podczas smażenia
- rybę obtoczyć w mące,nadmiar mąki strzepnąć i układać na rozgrzanym oleju.Smażyć po kilka minut z obu stron do zrumienienia