Pleśniak ze śliwkami
Popularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam!
Składniki :
400 g mąki krupczatki
200 g masła
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
3/4-1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
80 dkg śliwek
cynamon
Wykonanie:
- zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Zapakować w folię i włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki
- wypestkować śliwki
- z białek ze szczyptą ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać, aż cukier sie rozpuści
- ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta
- piec 45 minut w 160-170`C
SMACZNEGO !