Plecione bułeczki z makiem

Plecione bułeczki z makiem


Zdjęcie - Plecione bułeczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Zwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie".
Zdjęcie - Plecione bułeczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Plecione bułeczki z makiem
Składniki na 12 sztuk:
500g mąki pszennej typ 500
25g świeżych drożdży
1i1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

1 żółtko do smarowania bułeczek
2 łyżki maku do posypania

Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzeć w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.

Wlać do dzieży miksera letnie mleko, wsypać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przekładamy je na matę i lekko odgazowujemy poprzez ugniatanie. Dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 20cm i średnicy 2 cm. Robimy z niego pętelkę z dziurką w środku i wystającymi końcami ( takie jakby półkokardki). Następnie jeden koniec wkładamy do środka pętelki z wierzchu, a drugi od spodu. Nie jest to takie skomplikowane jakby się mogło wydawać z opisu. Jak złapiemy o co chodzi pójdzie jak z płatka.
Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do następnego rośnięcia. U mnie trwa to zazwyczaj około godziny ( jak wstawimy do piekarnika zbyt mało wyrośnięte to mogą w trakcie pieczenia popękać). Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Smacznego.



Kategorie przepisów