Płaski chleb "Łąka ze szparagami"

Płaski chleb "Łąka ze szparagami"

Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Płaski chleb „Łąka ze szparagami”

Czy widzieliście zdjęcia chlebów – obrazów? Może chcecie „namalować” taki „obraz”? Zapraszam do domowej pracowni i piekarni zarazem.

Przepis na płaski chleb „Łąka ze szparagami” pozwoli Wam na wyrażenie swoich pomysłów na płaskim bochenku chleba. Jest prosty i daje mnóstwo możliwości zastosowania rozmaitych dodatków. Taki wypiek idealnie sprawdzi się na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinną kolację czy po prostu dodatek do niecodziennego posiłku. Co więcej – własnoręcznie upieczony chleb to coś, czym można się pochwalić przed rodziną i przyjaciółmi:) W końcu kto nie polubi świeżego, pachnącego chleba prosto z pieca z oryginalnie wymyśloną „łąką” ze szparagów i innej zieleniny.

Dostosujcie przepis do własnych potrzeb

Jednym z największych atutów „Płaskiego chleba łąka” jest jego uniwersalność. Podstawowa wersja przepisu jest bardzo prosta, co czyni go idealnym do własnych eksperymentów kulinarnych. Możecie dodać do niego wszystko, co lubicie najbardziej – od świeżych ziół, przez sezonowe warzywa, po różnego rodzaju sery. Każdy dodatek nada chlebowi unikalnego charakteru i sprawi, że będziecie chcieli do niego wracać, eksperymentując z nowymi kombinacjami.

Podane przeze mnie składniki obliczyłam na formę do pieczenia o rozmiarze 20 cm x 30 cm. Możecie też użyć okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

Inspiracje – jak można zmieniać przepis na płaski chleb?

Jeśli zastanawiacie się, jak  zmodyfikować przepis, by lepiej odpowiadał Waszym preferencjom – mam kilka pomysłów.

Na przykład w okresie wiosennym świetnie sprawdzą się młode, zielone szparagi, które dodadzą chlebowi świeżości i chrupkości. Latem możecie wykorzystać dojrzałe, soczyste pomidory czy cukinię. Jesienią natomiast doskonałym wyborem będzie połączenie grzybów z aromatycznymi ziołami jak w tej focacci z pieczarkami. Zimą warto postawić na intensywniejsze smaki jak suszone pomidory czy oliwki jak w chlebie z suszonymi pomidrami i słonecznikiem. Jeśli lubicie intensywne, śródziemnomorskie smaki to polecam ten pomidorowy podpłomyk. Nie bójcie się eksperymentować!

Czekam na Wasze komentarze na temat chleba z”łąką”!

Ciekawa jestem, jakie składniki wybierzecie do Waszej wersji płaskiego chleba… Podzielcie się swoimi pomysłami na najpiękniejsze wypieki. Wasze komentarze są bardzo cenne i inspirujące, a wymiana doświadczeń z innymi Czytelnikami może być niezwykle motywująca.

 

 

 

Czas całkowity: 2 godz. 10 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min.
Czas wypieku: 20 min.

Składniki na płaski chleb "Łąka ze szparagami":

dla foremki 20 x 30 cm :

  1. drożdże suszone instant - 5 g
  2. woda - 350 ml
  3. czosnek świeży (ząbek) - 3 szt.
  4. sól - 10 g
  5. szparagi - 8 szt.
  6. cukinia - 30 g
  7. ser żółty - 100 g
  8. mąka pszenna chlebowa - 500 g
  9. cebula dymka - 2 szt.

 

Potrzebne narzędzia:

  1. misa na ciasto chlebowe
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. forma do pieczenia chleba

 

Jak upiec płaski chleb "Łąka ze szparagami"?


1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże oraz sól. Stopniowo dolewamy wodę jednocześnie zarabiając ciasto. Wyrabiamy luźne ciasto, aż stanie się ciągnące i elastyczne. Można pomóc sobie robotem kuchennym.
2. Dobrze wyrobione ciasto na płaski chleb “Łąka ze szparagami” odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrastanie ciasta zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Wyrośnięte ciasto na płaski chleb “Łąka ze szparagami” dzielimy na połowę. Jedną część rozkładamy na natłuszczonej blasze i posypujemy startym serem żółtym. Tutaj to ser cheddar o wyrazistym kolorze i smaku.
4. Warstwę sera żółtego przykrywamy drugą częścią ciasta i rozciągamy na całej powierzchni blachy.
5. Na cieście układamy warzywa formując je na kształt kwiatów i traw w taki sposób, aby powstał obrazek przypominający łąkę. Płaski chleb “Łąka ze szparagami” odstawiamy na 30 min. do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. Wyrośnięty płaski chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez ok. 20 minut. Kroimy płaski chleb “Łąka ze szparagami” po wystudzeniu.

Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Płaski chleb "Łąka ze szparagami" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów