Placuszki z cynamonem
Pyszne placuszki/małe naleśniczki o cynamonowym posmaku. Smażymy je na małej patelence, takiej o średnicy około 12-14 cm.
Moje dziecko nie mogło się ich nachwalić, więc spakowałam mu kilka do śniadaniówki i na drugi dzień miał pyszne drugie śniadanie do szkoły gotowe.
Rewelacyjnie smakowały przełożone powidłami śliwkowymi, polane sosem toffi.
Polecam Wam gorąco te placuszki z cynamonem ?
- 3 szkl. mąki pszennej
- 8 jajek
- 500 ml mleka
- około 3/4 szkl. gazowanej wody mineralnej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem i mlekiem. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z cynamonem. Wlewamy tyle wody, by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany (wodę najlepiej dodawać stopniowo – być może nie będzie potrzeby dodania całej ilości podanej w składnikach, a być może trzeba będzie wlać jej odrobinę więcej). Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką.
Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy ciasto (można wylać chochelką i kolistymi ruchami rozprowadzać ciasto po patelni, można też, dla ciekawszego efektu wizualnego, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na patelni spiralne placuszki, tak jak na zdjęciu). Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.
Placuszki podałam przełożone powidłami śliwkowymi, polane sosem toffi.
Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku