Placuszki śniadaniowe z borówkami
Śniadania wcale nie muszą być nudne, a ich przygotowanie długie i trudne !
Puszyste i sycące placuszki idealnie komponują się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem ☺
przestygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i stopniowo
wlewamy mleko i przestudzone masło. Na koniec dodajemy żółtko i dokładnie
miksujemy.
3. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając za pomocą łyżki
4. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min do lodówki.
5. W międzyczasie myjemy borówki (można pokroić też truskawki, banana, czy inne
owoce)
6. Patelnię smarujemy odrobiną masła. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partę
ciasta tworząc małe krążki o średnicy ok. 10 cm. Smażymy z obu stron ok. 2 min
(obracamy je kiedy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza).
7. Gotowe placki przekładamy na talerz, układamy jeden na drugim posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy owocami
SKŁADNIKI:
130 gramów mąki
150 ml mleka
30 gramów cukru
1 jajko
25 gramów masła
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
przestygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i stopniowo
wlewamy mleko i przestudzone masło. Na koniec dodajemy żółtko i dokładnie
miksujemy.
3. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając za pomocą łyżki
4. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min do lodówki.
5. W międzyczasie myjemy borówki (można pokroić też truskawki, banana, czy inne
owoce)
6. Patelnię smarujemy odrobiną masła. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partę
ciasta tworząc małe krążki o średnicy ok. 10 cm. Smażymy z obu stron ok. 2 min
(obracamy je kiedy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza).
7. Gotowe placki przekładamy na talerz, układamy jeden na drugim posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy owocami