Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym
Oto kolejna odsłona śniadaniowej klasyki z iście jesiennym akcentem. Śliwki przesmażone na maśle, z odrobiną cynamonu, brązowym cukrem… dodatek do placuszków idealny!
To doskonała poranna rozgrzewka i porcja kalorii na tyle duża, by z pełną parą rozpocząć aktywny dzień ;)
W przepisie użyłam mieszanki mleka i białego octu winnego, możecie zamienić ją na maślankę.
Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym Składniki
- Placuszki (ok. 12 szt)
- mąka pszenna - 1 szklanka + 2 łyżki
- mleko - 3/4 szklanki
- ocet winny - 2 łyżki
- cukier - 2 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- masło - 3 łyżki, roztopione
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sos śliwkowy
- śliwki - ok. 10 szt
- masło - 1 łyżka
- cukier - ok. 2 łyżek, do smaku
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- woda - 1/4 szklanki (lub sok pomarańczowy)
Mleko połącz z octem winnym, odstaw na 10 minut. Następnie wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto. Nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową, smaż na małym ogniu, na złoto z obu stron.
Śliwki przekrój, wypestkuj. Na patelni roztop masło, dodaj cukier, cynamon i śliwki, wymieszaj. Smaż kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż płyn zebrany na patelni zgęstnieje. Ewentualnie dopraw do smaku cukrem.