Placuszki kokosowe z jagodami
Zbieram w lesie resztki jagód. Podpieram gałęzie porzeczek by nie złamały się pod ciężarem owoców. Wspinam się na drabinę by zerwać czarne, dojrzałe wiśnie z samego czubka drzewa. Zamykam lato w słoiki. Smażę konfitury, nastawiam nalewki i smażę pyszne placuszki kokosowe na śniadanie. Mam nieodparte wrażenie, że lato jakoś szybciej przemija w tym roku...
Kokosowe placuszki z jagodami - przepis
Składniki na 7 sztuk:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 lyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo do podania: świeże jagody jogurt lub twarożek cukier puder do posypania
Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać pozostałe składniki i trzepaczką rózgową wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać patelnię. Posmarować olejem i przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie to były świeże leśne jagody i jogurt.
Placuszki kokosowe z jagodami - podobne przepisy > Gofry z bitą śmietaną i jagodami > Migdałowe naleśniki z jagodami > Racuchy z jabłkami
Smacznego :) Aronia