Placki pokrzywowe z patelni

Placki pokrzywowe z  patelni

Placki z pokrzywy są pyszne! Tak! Próbowałam wersji słodkiej - nieco podobne do tych poniżej, ale z dodatkiem rodzynek i dodatkowo doprawione cukrem. Bardzo dobre, ale jednak wersja wytrawna bardziej podbiła moje serce. Sos czosnkowy tutaj to taka przysłowiowa kropka na "i" niweluje specyficzny smak  pokrzywy na ciepło, nadaje plackom zdecydowanej ostrości. Polecam!

Zdjęcie - Placki pokrzywowe z  patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki pokrzywowe z patelni

Składniki:

  • 1 kubek posiekanych, sparzonych liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wielki bukiet pokrzyw dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wrzątek w garnku i zanurzyć w nim bukiet. Po chwili wyjąć na durszlak ustawiony w zlewie, aby woda odciekła, a pokrzywy ostygły. Ostudzone liście - odcisnąć z nadmiaru wody - przycisnąć dłonią, aż woda wypłynie.

Posiekać sparzoną pokrzywę drobniutko, głownie liście i młode pędy. Grube łodygi usunąć. Wymieszać widelcem posiekane liście z mąką, roztrzepanym jajkiem i 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem - powinno powstać gęste, zielone ciasto.

Rozgrzać sporo oleju na patelni - tak, aby pokryć całą patelnię półcentymetrową warstwą. Nakładać na gorący olej pokrzywowe ciasto łyżką, tworząc pojedyncze placki, lekko je spłaszczać spodem łyżki. Smażyć z obu stron  na złoty kolor.

Usmażone placki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do placków jest kwaśna śmietana z utartym czosnkiem, solą i sparzonymi, posiekanymi liśćmi pokrzywy, albo kozi twarożek.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia dla nastolatków" A. Kręglicka

Kategorie przepisów