Placek marcepanowy ze śliwkami
 
            
  
 
 Prosty placek ze śliwkami - intensywny, mięsisty, wilgotny i bardzo wykwintny w smaku dzięki dodatkowi marcepanu.
 Tym razem marcepan nie jest ścierany na tarce, ale utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny smak marcepanu.
 Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować!
 
 Składniki (na tortownicę 26 cm):
  
 
100 g marcepanu
 125 g masła
 125 g cukru
 1 łyżka cukru waniliowego
 3 średnie jajka
 150 g maki orkiszowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 dodatkowo:
 600-800 g śliwek
 cukier+cynamon 
 
 Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać pocjami pokrojony na małe kawałeczki marcepan. Do masy wbić kolejno po 1 jajku, ucierając za każdym razem do połączenia składników
- do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć wydrylowane śliwki. Posypać cukrem i cynamonem
- piec w 200`C około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe
SMACZNEGO !
 
  
 
 
 
            