Pizzowe podpłomyki
Podpłomyki z patelni to idealny patent na szybkie pieczywo. Nie tylko dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko dla tych zabieganych, mających mało czasu. To idealna przekąska także jako dodatek do aromatycznego sosu z warzywami i mięsem. Podpłomyki można również potraktować jak tortille, czy placki pita i zawijać je z ulubionymi dodatkami.
Na blogu jest już kilka przepisów na tego typu podpłomyki, ostatnim razem robiłam je z mąki żytniej i płatków żytnich. Dziś sięgnęłam po mąkę orkiszową jasną, a że miałam ochotę na pizzę to dodałam do ciasta koncentrat pomidorowy, tarty ser, przyprawy i posiekany czosnek. Wyszły z tego szybkie podpłomyki pizzowe, rozpływające się w ustach.
Jestem pewna, że bym Wam zasmakowały
Pizzowe podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 24 min. Całkowity czas: 44 min. Porcje: 8 Składniki
- 300 g mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 50 g tartego sera
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki ulubionych ziół (np. oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka)
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy (do skropienia podpłomyków)
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy koncentrat, tarty ser, przyprawy, oliwę, posiekany drobno czosnek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i mieszamy składniki niecałe 2 minut, do dokładnego połączenia. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę i wałkujemy na placek dowolnej wielkości. Jeśli mamy małą patelnię - podpłomyki będą mniejsze i grubsze. Jeśli dużą- podpłomyki mogą być duże i cienkie.
- Skrapiamy podpłomyki oliwą i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty na stronę. Podpłomyki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.