Pizzetta farmerska

Pizzetta farmerska

Zdjęcie - Pizzetta farmerska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„ Robienie kilku małych pizz zamiast jednej dużej jest o tyle korzystniejsze, że można każdemu dobrać składniki wg upodobania. U nas są zazwyczaj dwa rodzaje. Dla dzieci dwuskładnikowa (wędlina, ser), a dla nas z większą ilością składników. To co jest akurat w lodówce.
Trochę się zastanawiałam nad nazwą dla niej, w końcu zaczerpnęłam ją z menu Pizzy Hut, bo ma nieco podobne składniki.”

Zdjęcie - Pizzetta farmerska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizzetta farmerska

Składniki na 4 szt.

Ciasto:
375g mąki (2,5 szklanki)
250ml ciepłej wody (1 szklanka)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
7g suszonych drożdży

Pozostałe składniki:
12 dużych plastrów salami z pieprzem ( z jego braku dałam cienką kiełbasę)
1 zielona papryka
1 cebula
2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
200ml pikantnego sosu pomidorowego
2 kulki mozzarelli

Wlej do misy miksera wodę i oliwę. Wsyp drożdże, mąkę i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, aż wyrośnie i zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Umyj paprykę i usuń gniazdo nasienne. Również pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie i podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 15cm. Umieść je na dwóch blachach do pieczenia. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Rozłóż na plackach po trzy plastry salami, posyp cebulą, zieloną papryką i papryczką chili. Rozłóż mozzarellę. Piecz kolejno każdą blachę 10 minut.



Przepis dodaję do akcji "Tylko ze spiżarni"


Kategorie przepisów