Pizzerinki z tapenadą
Fajna, drobna, chrupiąca przekąska. Na pewno zdrowsza niż chipsy. Jeśli nie lubicie tapenady, a w diecie dozwolone są pomidory, to użyjcie pasty z suszonych pomidorów. Choć wtedy to już nie będzie to...
Należy mieć na ciasto:
200 g mąki (może być miks bezglutenowy)
10 g drożdży
łyżkę oliwy
płaską łyżeczkę cukru lub słodu
1/2 łyżeczki soli
letnią wodę
Do obłożenia:
tapenadę
pieczarki pokrojone w plasterki (najlepiej lekko obsmażone)
dymkę
w sezonie: bakłażan, cukinia (lekko zgrillowane plastry)
sól, pieprz i ulubione, dozwolone zioła do smaku
oliwę do spryskania*
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, cukrem, łyżeczką mąki i odstawić zaczyn, by ruszył. Gdy ruszy, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto dodając tyle wody, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować i powycinać pizzerinki. Każdą pizzerinkę posmarować tapenadą, poukładać dodatki (pieczarki można przedtem szybko obsmażyć na oliwie czy klarowanym maśle), doprawić, spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok. 10 minut.
*ja lubię sobie popryskać to i owo oliwą, dlatego zainwestowałam w specjalny rozpylacz do oliwy ;)
Moja książka jest teraz także dostępna w sklepie alergica.pl! I w księgarni JakWyżej oraz Coryllus Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!