Pizzerinki pepperoni

Pizzerinki pepperoni
Zdjęcie - Pizzerinki pepperoni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 ml oleju Kujawski z ziołami – papryka ostra, bazylia i pomidor
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i ciepłą wodę. Mieszamy. Rozczyn odstawiamy na ok. 20 min. do spienienia drożdży.

Do dużej miski wsypujemy resztę mąki. Dodajemy sól i pozostały cukier. Mieszamy, robimy dołek i wlewamy rozczyn. Mieszamy łyżką lub mikserem. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Zagniatamy ciasto w kulę. Umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i każdą na kolejne 6. Jeśli ciasto się za bardzo klei, dodajemy trochę mąki. Formujemy pizzerinki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy ulubione dodatki.

Nagrzewamy piekarnik do 200℃. Wstawiamy pizzerinki i pieczemy (góra-dół) 10 min., a następnie jeszcze 5 min. w 180℃ do zarumienienia.

Kategorie przepisów