Pizzerinki pepperoni
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 30 ml oleju Kujawski z ziołami – papryka ostra, bazylia i pomidor
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i ciepłą wodę. Mieszamy. Rozczyn odstawiamy na ok. 20 min. do spienienia drożdży.
Do dużej miski wsypujemy resztę mąki. Dodajemy sól i pozostały cukier. Mieszamy, robimy dołek i wlewamy rozczyn. Mieszamy łyżką lub mikserem. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Zagniatamy ciasto w kulę. Umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i każdą na kolejne 6. Jeśli ciasto się za bardzo klei, dodajemy trochę mąki. Formujemy pizzerinki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy ulubione dodatki.
Nagrzewamy piekarnik do 200℃. Wstawiamy pizzerinki i pieczemy (góra-dół) 10 min., a następnie jeszcze 5 min. w 180℃ do zarumienienia.