Pizza z prosciutto i rukolą
Dzień dobry :-) Od poniedziałku kuszę Was pizzą. Ostatnio lubię robić w domu. Tym razem z szynką prosciutto, rukolą, pomidorkami i oliwkami. Pizza wyszła pyszna, taką lubimy najbardziej. Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku.
Składniki na 2 pizze:
- 500 g mąki typ 000 do pizzy
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 330 - 350 ml ciepłej wody
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- passata
- oregano
Dodatkowo:
- 6-8 plasterków szynki prosciutto
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- rukola
- strata mozzarella
1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy go na dwie części.
3. Z obu formujemy koło (możemy rozwałkować).
4. Do passaty dodajemy oregano i smarujemy ciasto. Następnie posypujemy startą mozzarellą. Oliwki kroimy w plasterki i układamy na pizzy. Pomidorki na połówki i też kilka układamy.
5. Tak przygotowane pizze pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
6. Zaraz po upieczeniu układamy na nich prosciutto (chodzi o to, żeby pizza była gorąca), następnie rukolę i pomidorki. Smacznego :-)