Pizza z pomidorami i mozzarellą
Będąc we Włoszech nie da się po prostu nie zjeść choćby kawałka pizzy. Pizza kusi z każdej strony, a ponieważ ją bardzo lubimy, więc jedliśmy tam nie raz, oczywiście próbując z różnymi dodatkami. Dziś postanowiłam zrobić ciasto na pizzę wg przepisu mojej mamy, który kiedyś już tutaj prezentowałam. Jest to przepis bardzo łatwy i szybki, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Początkowo planowałam zrobić z innego przepisu, ale brak czasu sprawił, że wybrałam właśnie ten. Pizzę zrobiłam z naszymi ulubionymi dodatkami - mozzarellą, pomidorami, szynką, oliwkami i serem.
Przepis bierze udział w Wędrówce Kulinarnej Ireny i Andrzeja z Widelcem po Europie oraz w Pomidorowej Akcji Olgi Smile.
Składniki:
*5 dag drożdży
*30 dag mąki
*1 mała śmietana
*1 jajko
*10 dag roztopionego masła
*2 szczypty gałki muszkatołowej
*szczypta soli
*1 łyżka cukru
Do przybrania pizzy (dowolne, ulubione dodatki):
*szynka
*pomidory
*ser mozzarella
*ser żółty
*przyprawa do pizzy lub oregano
*sos pomidorowy/ketchup
*kapary
*oliwki
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować na wymiar blachy lub wylepić blachę ciastem. Ciasto posmarować ketchupem, posypać oregano, a następnie połową startego sera. Następnie ułożyć dowolne dodatki, posypać pozostałym serem.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polać sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać przyprawą do pizzy.
Smacznego :)