Pizza z cukinią

Pizza z  cukinią

Pizza ta powstała gdy nie miałam tradycyjnych składników za to ochota na pizzę była naprawdę wielka. Sama cukinia jest nieco mdła ale w duecie ze słoną fetą daje ciekawy efekt. Zamiast cukini można użyć grillowanego bakłażana lub czerwona paprykę. Można również posmarować fetę pikantnym chutneyem. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem i jest to oczywiście moja propozycja na obchodzony dzisiaj  Międzynarodowy Dzień Pizzy.

.Zdjęcie - Pizza z  cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g cukinii
  • łyżeczka soli
  • 300 g fety
  • 250 g mozzarelli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oregano
  • oliwa do glazury

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.  Cukinię poklroić na cienkie plasterki. Posolić,  ułożyć na talerzu i po 30 minutach odcisnąć wodę. Pokroić fetę i mozzarellę w drobną kostkę. Cukinię podsmażyć na patelni. Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy i posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć cukinię. Posmarować brzegi ciasta oliwą. Piec 20 minut, dodać ser i jeszcze piec 10  minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów