Pizza z cukinią
Pizza ta powstała gdy nie miałam tradycyjnych składników za to ochota na pizzę była naprawdę wielka. Sama cukinia jest nieco mdła ale w duecie ze słoną fetą daje ciekawy efekt. Zamiast cukini można użyć grillowanego bakłażana lub czerwona paprykę. Można również posmarować fetę pikantnym chutneyem. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem i jest to oczywiście moja propozycja na obchodzony dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy.
.
Składniki:
- 10 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 400 g cukinii
- łyżeczka soli
- 300 g fety
- 250 g mozzarelli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- oliwa do glazury
Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Cukinię poklroić na cienkie plasterki. Posolić, ułożyć na talerzu i po 30 minutach odcisnąć wodę. Pokroić fetę i mozzarellę w drobną kostkę. Cukinię podsmażyć na patelni. Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy i posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć cukinię. Posmarować brzegi ciasta oliwą. Piec 20 minut, dodać ser i jeszcze piec 10 minut.
Smacznego:)