Pizza (w foremce)
Czasami mam ochotę na pizzę na naprawdę grubym cieście, puszystym w środku, lekko chrupiącym z zewnątrz. Ta właśnie taka jest!
Na wierzchu ułożyłam kilka prostych składników: pomidorową passatę, plastry szynki, mozzarellę, oliwki, bazylię. I basta. Chociaż, nie. Całość nie obyła się bez solidnej dawki oliwy. Eksplozja włoskich smaków!
Pizza (w foremce) Składniki- drożdże suszone - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżeczki
- woda - 1 szklanka
- oliwa - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 i 3/4 szklanki
- mąka kukurydziana - 1/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- na wierzch
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- szynka szwardzwaldzka - 10 plastrów
- mozzarella - 1 kula
- bazyli - ok. 20 listków
- czarne oliwki - ok. 20 szt
- oliwa - 3 łyżki
Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą, ostaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj foremki (3) o średnicy ok. 20 cm każda. Wysmaruj oliwą, wyłóż ciastem.
Pomidory przełóż na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż szynkę, mozzarellę, oliwki i bazylię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem skrop oliwą, możesz dodać więcej listków bazylii.