Pizza (w foremce)

Pizza (w foremce)

Zdjęcie - Pizza (w foremce) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami mam ochotę na pizzę na naprawdę grubym cieście, puszystym w środku, lekko chrupiącym z zewnątrz. Ta właśnie taka jest!

Zdjęcie - Pizza (w foremce) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzchu ułożyłam kilka prostych składników: pomidorową passatę, plastry szynki, mozzarellę, oliwki, bazylię. I basta. Chociaż, nie. Całość nie obyła się bez solidnej dawki oliwy. Eksplozja włoskich smaków!

Zdjęcie - Pizza (w foremce) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza (w foremce)

Agata, 31 maja 2013

Zdjęcie - Pizza (w foremce) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą, ostaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj foremki (3) o średnicy ok. 20 cm każda. Wysmaruj oliwą, wyłóż ciastem.

Pomidory przełóż na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż szynkę, mozzarellę, oliwki i bazylię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem skrop oliwą, możesz dodać więcej listków bazylii.

Kategorie przepisów