Pizza orkiszowa z mozzarellą

Pizza orkiszowa z mozzarellą
Pizza z drobno mielonej mąki orkiszowej, razowej z pieczarkami, cebulą i mozzarellą. Jesienią zrobiłam  sos warzywny ajwar z papryki i bakłażana, dzisiaj zużyłam ostatni słoiczek na sos do mojej pizzy. Bardzo lubię właśnie taki sos, zamiast pomidorowego. W sklepach, można dostać gotowy ajwar bez konserwantów. Pizza zdrowa, sycąca i chrupiąca. Bardzo polecam na rodzinny obiad ?

Zdjęcie - Pizza orkiszowa z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto na dwie pizze o śr. 30 cm.
  • 300 g mąki orkiszowej drobno mielonej, razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g drożdży
Składniki na nadzienie
  • 400 – 500 g pieczarek
  • 250 g mozzarelli
  • 1 duża cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sosu paprykowego ajvar
  • spora szczypta tymianku, oregano
  • łyżka oliwy
Do mniejszej miseczki, daję pół szklanki letniej wody, drożdże i łyżeczkę cukru. Wszystko mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu. Mąki i sól przesiewam do większej miseczki. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję do mąki. Dodaję resztę wody i oliwę. Wszystko zaczynam wyrabiać, wyrabiam około 5 minut, do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. Pieczarki obieram i kroję na grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka. Mozzarellę ścieram na dużych oczkach. Pomidorki kroję na pół. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i pieczarki. Wszystko duszę pod przykryciem kilka minut. Odstawiam. Ciasto dzielę na pół. Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze, rozciągam połowę ciasta, na kształt koła. Brzegi zostawiam nieco grubsze. Na pizzy rozprowadzam połowę sosu ajwar, rozkładam połowę pieczarek z cebulą. Pizze daję do nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut. Pod koniec pieczenia, na pizzy rozkładam mozzarellę. Podobnie postępuję z druga pizzą. Pizze podaję od razu, na cieście można rozłożyć rukolę, listki oregano lub szałwi. Smacznego ?

Zdjęcie - Pizza orkiszowa z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza orkiszowa z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów