Pizza orkiszowa z mozzarellą
Pizza z drobno mielonej mąki orkiszowej, razowej z pieczarkami, cebulą i mozzarellą. Jesienią zrobiłam sos warzywny ajwar z papryki i bakłażana, dzisiaj zużyłam ostatni słoiczek na sos do mojej pizzy. Bardzo lubię właśnie taki sos, zamiast pomidorowego. W sklepach, można dostać gotowy ajwar bez konserwantów.
Pizza zdrowa, sycąca i chrupiąca. Bardzo polecam na rodzinny obiad ?
Składniki na ciasto na dwie pizze o śr. 30 cm.
- 300 g mąki orkiszowej drobno mielonej, razowej
- 100 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- płaska łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g drożdży
- 400 – 500 g pieczarek
- 250 g mozzarelli
- 1 duża cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 200 g sosu paprykowego ajvar
- spora szczypta tymianku, oregano
- łyżka oliwy