Pizza domowa
Nie ma większej satysfakcji, kiedy zrobimy coś samodzielnie, a przy tym świetnie się bawimy, fantazjując z dodatkami :) Tak przygotowana, domowa pizza z pewnością może konkurować z niejedną pizzą z pizzerii :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól, cukier i ciepłą wodę. Wszystkie składniki wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min.
Dodatki:
- 20 dag pieczarek
- 20 dag szynki lub kiełbasy
- ogórek konserwowy
- 1 papryka
- 1 cebula
- kukurydza
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- oregano
- 150 g sera żółtego
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę, całość chwilkę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki, pokrojoną w większą kostkę paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość odrobinę posól i podsmaż przez chwilę. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Kiedy cisto już ładnie wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i uformuj cienki placek ( można użyć wałka). Spód posmaruj koncentratem wymieszanym z keczupem. następnie posyp dość obficie oregano i wyłóż chłodny farsz. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotową pizzę ponownie odstaw do podrośnięcia.
Całość piecz w temp. ok 200 C przez jakieś 30 min. Na 5 min przed wyjęciem posyp obficie startym żółtym serem i gotowe!
Sos czosnkowy:
- 5 łyżek śmietany 12% (powinna być gęsta)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- trochę oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Śmietanę przełóż do wysokiego kubeczka, dodaj przeciśnięty prze praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby składniki się przeżarły.