Piwne kaszotto z pęczaku
…czyli znane i popularne pęczakotto. Tym razem, zamiast wina użyłam piwa, dzięki temu pęczakotto zyskało odrobinę inny, ciekawy smak. Tak przygotowana kasza znakomicie smakuje jako danie samodzielne ale również doskonale nadaje się do wieprzowych polędwiczek np. takiej lub takiej.
Składniki:
- 20 dag pęczaku
- 1 cebula
- 300 ml piwa
- 1,5 l bulionu
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- łyżka masła
- parmezan
Grzyby ugotować, wyjąć z wody, pokroić. Wywar grzybowy zachować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pęczak, przesmażyć. Wlać piwo i trzymać na ogniu aż prawie wyparuje. Wtedy dolewać porcjami gorący bulion. Dodać także wywar i pokrojone grzyby. Postępować tak do momentu aż kasza będzie miękka a danie będzie w miarę gęste ale nie suche. Na koniec dołożyć plasterek masła. Podawać posypane parmezanem oraz pietruszką.
Smacznego:)