Pity z pieczarkami

Pity z pieczarkami

Zdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień to czas grzybów, ale nie trwa on wiecznie i też nie każdy ma szansę wybrać się na grzybobranie, aby zebrać je własnoręcznie. Wiem, że są osoby, które twierdzą, że pieczarki to nie grzyby. Ja jednak uważam, że mają one swój urok, a dobrze przyrządzone potrafią naprawdę stworzyć ciekawe danie. Do tego są dostępne przez cały rok.

Pieczarki lubię szczególnie smażone, z dużą ilością pieprzu. Tym razem pokrojono drobno i podsmażone pieczarki dodałam do ciasta drożdżowego.

Początkowo myślałam, że upiekę bułeczki, ale potem przypomniało mi się, że dawno nie piekłam chlebków pita. Ukształtowałam trochę większe bułeczki niż zwykle i delikatnie je spłaszczyłam, aby powstały pity pieczarkowe. W trakcie pieczenia ładnie urosły, dzięki temu można je przecinać wzdłuż tworząc kieszonki i wypełniając ulubionymi dodatkami np. sałatką, czy mięsem z sosem.

Zdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pity z pieczarkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 8 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g pieczarek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz (ok. łyżeczki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 280 ml letniej wody
Przepis
  1. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (łyżką) i podsmażamy 5 minut. Pod koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i pieczarki.
  3. Wlewamy letnią wodę i resztę oliwy, wyrabiamy ciasto 5 minut.
  4. Zostawiamy je pod przykryciem w naoliwionej misie na 1 h 20 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągła bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
  7. Pity pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy je na kratce przed podaniem.

Kategorie przepisów