Pigwa w syropie do herbaty
W zeszłym tygodniu w lokalnym sklepiku ze zdrową żywnością, zobaczyłam mały słoiczek pigwy w syropie. Zamiast kupować, postanowiłam sama zrobić kilka słoików, z owoców, które właśnie dojrzały w ogrodzie. Ekologiczne owoce pigwy, zatopione w syropie, jako dodatek do gorącej herbaty, to bardzo kusząca perspektywa ?
Pigwa jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wiele związków mineralnych. Ponieważ jest twarda i cierpka, najbardziej sprawdza się w przetworach typu galaretki, nalewki, konfitury. Jeżeli macie możliwość, koniecznie spróbujcie tych cennych i wciąż mało popularnych owoców ?
Składniki / około 8 słoiczków o pojemności 150 g
- 8 dużych owoców pigwy ( 1 kg 200 g. obranej i startej pigwy )
- 400 g cukru