Pierś grzybowo - cebulowa
Obiad w pół godziny, najlepszy kiedy wracam do domu i czuję, że w sumie fajnie by było coś zrobić dla Niego. Pomagam sobie wtedy korzystając z gotowych dań z paczki, w tym przypadku zupy cebulowej. To jest naprawdę dobry pomysł bo oszczędzam czas. Nie jest to obiad zbyt wyszukany, ale jeśli skupimy się na tym, aby pierś z kurczęcia nie stała się mdła w smaku i sucha, może z tego wyjść coś naprawdę pysznego i sycącego.
Na 2 osoby:
- filet z piersi kurczaka (jeden podwójny)
- pieczarki tak ze 20 sztuk
- 1 paczka gotowej zupy cebulowej w proszku
- 1/4 małego opakowania (50 ml) słodkiej śmietany wysokoprocentowej
(może być też mały jogurt naturalny dla wersji nisko tłuszczowej)
- pieprz, sól, ~1/4cytryny w dowolnej postaci (sok, skórka, plastry)
Rozmaryn i cytryna to para przypraw, które pomagają w nadaniu smakowi piersi z kurczaka wyrazistości. Dlatego warto je stosować w każdym przepisie dania z drobiu. Jeśli chodzi o cytrynę to warto w tym przypadku użyć plastrów, które wyciągniemy przed podaniem. Ponieważ czas przygotowywania jest krótki, skórka z cytryny nie zdąży się skarmelizować, aby była dobra do jedzenia bezpośrednio.
Przed przystąpieniem do pracy warto rozgrzać piekarnik, skróci to czas przygotowywania.
- Filet kroimy na cieńsze filety, czyli staramy się uzyskać jak największą ilość kotletów. Te kotleciki solimy, pieprzymy i smarujemy lub obkładamy cytryną i układamy na nich rozmaryn.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. - Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle, woda musi z nich wyparować. Starajmy się nie myć pieczarek, bo nasiąkną wodą. Wystarczy ich kapelusze przetrzeć zwilżonym ręcznikiem papierowym. Zarumienione pieczarki wrzucamy na filety z kurczaka.
- Zupę cebulową rozrabiamy ze 1/2 szklanki wody i zalewamy nią filety i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i czekamy jakieś 20 - 30 minut, zależnie od tego jak nagrzany jest piekarnik.
10 minut przed końcem zalewamy wszystko śmietaną wysokoprocentową i zacieramy ręce. Dzięki temu, że pierś z kurczaka będzie poddana krótkiej obróbce termicznej, na pewno nie będzie sucha, będzie bardziej ugotowana niż upieczona.