Pierogi z truskawkami



Ciasto (na około 50 sztuk):
- 2 szklanki mąki (350 g) + trochę do podsypywania
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody (200 ml)
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- kwaśna śmietana 18% do podania
- cukier do posypania
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko, wlej wodę i wszystko ze sobą połącz. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
W tym czasie umyj i obierz truskawki. Większe możesz poprzekrawać na połówki lub ćwiartki.
Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta kładź po kawałku truskawki, następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.
Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały.Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze i podawaj od razu z łyżką śmietany oraz cukrem.


