Pierogi z prawdziwkami
Są! Nareszcie są! Choć do końca nie wierzyłam, że w tym roku grzyby pojawią się w mojej kuchni. Krótki spacer po lesie (i to bez nastawienia się na zbieranie, ot same wpadły nam w ręce) zaowocował zebraniem całkiem miłej gromadki prawdziwków.
Miałam ochotę przygotować z nich coś pysznego:) Pomyślałam więc o pierogach z prawdziwkami, z małym dodatkiem kaszy.
Wykorzystałam kaszę krakowską (drobną gryczaną), ale możecie użyć także klasycznej gryczanej.
Proporcja na obiad dla dwojga :) ok. 20 szt.
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- woda - 1/2 szklanki, gorca
- olej - 2 łyżki
- farsz
- prawdziwki - ok. 5 szt średniej wielkości
- szalotka - 1 szt
- kasza krakowska - 1/4 szklanki
- kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
- olej - 1 łyżka
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekana
- bulion - 3 łyżki, opcjonalnie
- sól, pieprz - do smaku
- smażona cebula - do podania, opcjonalnie
Ciasto: W misce wymieszaj (widelcem) mąkę z olejem i wodą. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności dodaj więcej wody/mąki. Ciasto zawiń w folię, odstaw na kwadrans.
Farsz:
Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie/bulionie (ok. 3/4 szklanki). Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę razem z kolendrą. Dodaj drobno pokrojone grzyby, smaż, aż lekko się zarumienią. Przestudź. Wymieszaj z natką i kaszą, dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt zbity, dodaj kilka łyżek bulionu/wody.
Ciasto rozwałkuj na cienki place, wykrawaj z niego okręgi. Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep. Pierogi gotuj ok. 3 minut w osolonym wrzątku. Podawaj np. z duszoną cebulką.