Pierogi z prawdziwkami

Pierogi z prawdziwkami

Zdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są! Nareszcie są! Choć do końca nie wierzyłam, że w tym roku grzyby pojawią się w mojej kuchni. Krótki spacer po lesie (i to bez nastawienia się na zbieranie, ot same wpadły nam w ręce) zaowocował zebraniem całkiem miłej gromadki prawdziwków.

Zdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam ochotę przygotować z nich coś pysznego:) Pomyślałam więc o pierogach z prawdziwkami, z małym dodatkiem kaszy.

Zdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykorzystałam kaszę krakowską (drobną gryczaną), ale możecie użyć także klasycznej gryczanej.

Proporcja na obiad dla dwojga :) ok. 20 szt.

Zdjęcie - Pierogi z prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto: W misce wymieszaj (widelcem) mąkę z olejem i wodą. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności dodaj więcej wody/mąki. Ciasto zawiń w folię, odstaw na kwadrans.

Farsz:

Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie/bulionie (ok. 3/4 szklanki). Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę razem z kolendrą. Dodaj drobno pokrojone grzyby, smaż, aż lekko się zarumienią. Przestudź. Wymieszaj z natką i kaszą, dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt zbity, dodaj kilka łyżek bulionu/wody.

Ciasto rozwałkuj na cienki place, wykrawaj z niego okręgi. Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep. Pierogi gotuj ok. 3 minut w osolonym wrzątku. Podawaj np. z duszoną cebulką.

Kategorie przepisów