Pierogi z płuckami#2
Moje ulubione pierogi, które dawniej na moje specjalne zamówienie lepiła babcia. Teraz robię je sam, a wraz ze mną pierogi w wirtualnej kuchni ulepili:
Siaska
Mirabelka
Ilona
Chantel
Maggie
Emma
Ciasto na pierogi jest z przepisu z bloga Art Kulinaria..
Farsz:
- 0,5 kg płuc wieprzowych
- 3 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- masło
- pół bułki – namoczonej i odciśniętej
- 1 jajko
- szczypta majeranku
- 250 g mąki
- pół jajka (najlepiej jako rozbełtać widelcem i wlać połowę)
- 1 żółtko
- 25 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
- 125 ml ciepłej wody
Farsz:
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno, najlepiej 2 razy. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, aż uzyskają zbitą, gęstą konsystencję. Jak płucka przestygną, dodać jako, bułkę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Farsz dobrze się nakłada, jeśli jest mocna schłodzony, wtedy wystarczy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i lepić pierogi:)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki ze sobą i wyrobić ciasto (ja składniki mieszałem w malakserze). Jeśli ciasto będzie za rzadkie, lub będzie się za bardzo kleić, dosypać trochę mąki. A jeśli będzie za twarde, to wtedy dolać trochę wody. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, a druga niech sobie czeka pod miską, żeby nie obsychała. W rozwałkowanej części szklanką wycinać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, delikatnie zamieszać, aby się nie posklejały i gotować 3 – 4 min. od momentu wypłynięcia. wyjmować łyżką cedzakową na durszlak, aby obciekły, przelać małym strumieniem zimnej wody. Podawać polane masłem lub smażoną cebulką.
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia