Pierogi z płuckami#2

Pierogi z płuckami#2
Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ulubione pierogi, które dawniej na moje specjalne zamówienie lepiła babcia. Teraz robię je sam, a wraz ze mną pierogi w wirtualnej kuchni ulepili:
Siaska
Mirabelka
Ilona
Chantel
Maggie
Emma
Ciasto na pierogi jest z przepisu z bloga Art Kulinaria..

Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Farsz:
  • 0,5 kg płuc wieprzowych
  • 3 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • masło
  • pół bułki – namoczonej i odciśniętej
  • 1 jajko
  • szczypta majeranku
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • pół jajka (najlepiej jako rozbełtać widelcem i wlać połowę)
  • 1 żółtko
  • 25 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 125 ml ciepłej wody

Farsz:
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno, najlepiej 2 razy. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, aż uzyskają zbitą, gęstą konsystencję. Jak płucka przestygną, dodać jako, bułkę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Farsz dobrze się nakłada, jeśli jest mocna schłodzony, wtedy wystarczy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i lepić pierogi:)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki ze sobą i wyrobić ciasto (ja składniki mieszałem w malakserze). Jeśli ciasto będzie za rzadkie, lub będzie się za bardzo kleić, dosypać trochę mąki. A jeśli będzie za twarde, to wtedy dolać trochę wody. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, a druga niech sobie czeka pod miską, żeby nie obsychała. W rozwałkowanej części szklanką wycinać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, delikatnie zamieszać, aby się nie posklejały i gotować 3 – 4 min. od momentu wypłynięcia. wyjmować łyżką cedzakową na durszlak, aby obciekły, przelać małym strumieniem zimnej wody. Podawać polane masłem lub smażoną cebulką.

Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Pierogi z płuckami#2Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z płuckami

Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi ruskie

Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Zdjęcie - Pierogi z płuckami#2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uszka z pieczarkami i grzybami

Kategorie przepisów