Pierogi z płuckami

Pierogi z płuckami
Farsz:
  • 1kg płuc wieprzowych
  • 5 cebul
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz,
  • masło
  • 1 namoczona i odciśnięta bułka
  • 1 jajko
  • majeranek
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, ale nie całkiem. Po obsmażeniu dodać bułkę, majeranek, jajko, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Ulepić pierogi. Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Na taką ilość farszu trzeba zrobić cztery porcje ciasta. Nie polecam zrobienia całego ciasta od razu, bo twardnieje i trudno lepić pierogi. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrabiać 2 min. lub ręcznie, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. Podzielić na 4 części, rozwałkowywać jedną ćwiartkę i wycinać kółka na pierogi. Nakładać farsz i zamykać. Sprawdzić dobrze przed gotowaniem, czy się nie rozkleiły. Zagotować wodę w sporym garnku, dodać odrobinę soli, wrzucać pierogi. Od momentu wypłynięcia gotować ok 3 min. Zdjęcie - Pierogi z płuckami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Pierogi z płuckamiZdjęcie - Pierogi z płuckami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z płuckami#2

Zdjęcie - Pierogi z płuckami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi ruskie

Zdjęcie - Pierogi z płuckami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Zdjęcie - Pierogi z płuckami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uszka z pieczarkami i grzybami

Kategorie przepisów