Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Do niedawna nie sądziłam że można robić pierogi z marmoladą i to na Wigilię! Jednak co region to obyczaj, więc czasami warto spróbować nowości :)

Zdjęcie - Pierogi z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1-2 łyżki oleju
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • Marmolada, twarda


Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.
Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, na każdy nałóż porcję marmolady i sklejaj w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcie - Pierogi z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów