Pierogi z kurkami
Wiedziałam, że kurki, których ostatnio stałam się właścicielką, powędrują do pierogów. Już dawno miałam takie zaplanowane i oprócz garści, które zostały użyte do omleta, wszystkie trafiły do pierogowego farszu. Pierożki wyszły tak smaczne, że już planuję następne.
Składniki na ok. 30 pierogów:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko roztrzepane
- około 1 szklanki ciepłej wody
- 20 dag kurek
- 1 cebula
- olej do podsmażenia
- sól, pieprz
- tymianek
Oczyszczone kurki posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć, dodać kurki, tymianek, sól, pieprz i dusić aż wszystko będzie miękkie.
Mąkę przesiać , zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło, jajko. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz łyżeczką, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu gotować aż będą miękkie.
Smacznego:)