Pierogi z jagodami
„To danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole w pełni sezonu jagodowego. Smakowało wyjątkowo dobrze bo jagody uzbierałam sama. Odkąd zrobiłam to po raz pierwszy kilka lat temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud.
Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.”
Pierogi z jagodami
(przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na pierogi:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 400g jagód
1łyżka mąki ziemniaczanej
Sos jogurtowy: \1 filiżanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mleka
Dodatkowo: 2 łyżki oleju
Z mąki, soli, jajka i wody zagniatam gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być miękkie jak plastelina. Gdy wyjdzie zbyt ścisłe dolewam trochę wody, a jak za lekkie to dosypuję nieco mąki. Wkładam do foliowego woreczka i zostawiam na 15 minut, żeby odpoczęło.
Jagody płuczę na sitku pod bieżącą wodą i zostawiam do odcieknięcia. Dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszam aby każda jagoda była obtoczona w mące.
Ciasto dzielę na pół. Jedną część chowam do foliowego woreczka, a drugą rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Wycinam kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kładę łyżeczkę jagód. na pół i zlepiam brzegi. Podobnie postępuję z drugim kawałkiem ciasta.
Wlewam do garnka 2 litry wody. Wsypuję pół łyżeczki soli i dodaję 2 łyżki oleju. Stawiam na gazie i podgrzewam do zagotowania. Wrzucam partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze około 2 minut i wyjmuję. Rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.
Mieszam jogurt z mlekiem i cukrem pudrem. Tak przygotowanym sosem polewam pierogi.