Pierogi z gesiną

Pierogi z gesiną
Kiedy ugotujemy taki cudowny bulion na porcjach rosołowych z gęsi, otrzymujemy to do czego się zabraliśmy, oraz sporo "odpadów" w postaci ugotowanego mięsa oraz warzyw.

Wykorzystać można je w rozmaity sposób. Można po prostu je zjeść, jednak u nas najczęściej wykorzystane są do przygotowania kolejnego dania. Świetnym rozwiązaniem jest choćby taki pasztet. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie farszu do pierogów...

To kolejny z przepisów, który przygotowałam do rozdziału na temat gęsiny w trzecim numerze Kotła (klik).

Zdjęcie - PIEROGI Z GĘSINĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierogi z gęsinąSKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 400 g ugotowanego mięsa gęsiego razem z podrobami
  • 1 marchew z gotowania bulionu
  • 1 pietruszka z gotowania bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu.
  2. Pozostałe składniki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, połącz z podsmażoną cebulą i jajkiem.
  3. Doprawi do smaku solą oraz pieprzem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 170 ml gorącej wody
  1. Wyrób gładkie ciasto pierogowe.
  2. Porcję ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, wycinaj kółka i nakładaj farsz. Złóż na pół, dokładnie sklej brzegi i ozdób falbanką.
  3. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Wyciągnij łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.
  4. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Zdjęcie - PIEROGI Z GĘSINĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierogi nadziane pysznym mięsem z gęsi

Kategorie przepisów