Pierogi ruskie
- 50 dag sera białego (ja preferuje kwaśniejszy)
- 70 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag słoniny pokrojonej w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 pęczek koperku
- sól,pieprz
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- gorąca woda
- szczypta soli
Ciasto:
Mąkę, jajko, olej i sól wrzucić do miski i zamieszać łyżką, dodawać po trochę wodę i wyrabiać ciasto tak, żeby było sprężyste i dobrze się rozwałkowywało (mi zeszło około 1/2 szklanki wody).
Farsz:
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Słoninę wytopić tak, żeby powstały skwarki, skwarki oddzielić od wytopionego tłuszczu, na części tego tłuszczu podsmażyć cebulę. Zmielony ser z ziemniakami wymieszać ze: skwarkami, podsmażoną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i nakładać na nie farsz, kleić pierogi, wrzucać na gotującą wodę i gotować od czasu wypłynięcia około 4 min. Ja najbardziej preferuje odsmażane na maśle.
Podobne wpisy Pierogi ruskie
Uszka z pieczarkami i grzybami