Pierogi ruskie z kurkami

O kurka! A gdyby tak do pierogów ruskich z wędzonym twarogiem dodać smażone kurki i trochę karmelizowanej cebulki? Haraszo, to był znakomity pomysł.

W temacie ciasta nie ma co się powtarzać, idealną recepturę i wskazówki znajdziecie w Akademii burczymiwbrzuchu.

Pierogi ruskie z kurkami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g wędzonego twarogu
  • 350 g puree ziemniaczanego
  • czerwona cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g kurek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę  oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
  7. Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i kurkami.

Farsz:

  1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem, gdy się zarumieni dorzucamy kurki i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę, studzimy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i rozdrabniamy masę widelcem.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulę z kurkami. Farsz dokładnie łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pierogi ruskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Ziemniaczane kotlety z kozim s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem
1

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka ziemniaczana z patelni
2

Potrawka ziemniaczana z pateln…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena