Pierogi ruskie z kurkami

O kurka! A gdyby tak do pierogów ruskich z wędzonym twarogiem dodać smażone kurki i trochę karmelizowanej cebulki? Haraszo, to był znakomity pomysł.

W temacie ciasta nie ma co się powtarzać, idealną recepturę i wskazówki znajdziecie w Akademii burczymiwbrzuchu.

Pierogi ruskie z kurkami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g wędzonego twarogu
  • 350 g puree ziemniaczanego
  • czerwona cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g kurek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę  oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
  7. Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i kurkami.

Farsz:

  1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem, gdy się zarumieni dorzucamy kurki i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę, studzimy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i rozdrabniamy masę widelcem.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulę z kurkami. Farsz dokładnie łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pierogi ruskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
1

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki