Pierogi ruskie z kurkami
O kurka! A gdyby tak do pierogów ruskich z wędzonym twarogiem dodać smażone kurki i trochę karmelizowanej cebulki? Haraszo, to był znakomity pomysł.
W temacie ciasta nie ma co się powtarzać, idealną recepturę i wskazówki znajdziecie w Akademii burczymiwbrzuchu.
Pierogi ruskie z kurkami
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g wędzonego twarogu
- 350 g puree ziemniaczanego
- czerwona cebula
- łyżeczka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka masła klarowanego
- gałązka rozmarynu
- 100 g kurek
- sól, pieprz
Ciasto:
- Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
- Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
- Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
- Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
- Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
- Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
- Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i kurkami.
Farsz:
- Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem, gdy się zarumieni dorzucamy kurki i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę, studzimy.
- Puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i rozdrabniamy masę widelcem.
- Dodajemy podsmażoną cebulę z kurkami. Farsz dokładnie łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem.