Pierogi ruskie z kurkami

O kurka! A gdyby tak do pierogów ruskich z wędzonym twarogiem dodać smażone kurki i trochę karmelizowanej cebulki? Haraszo, to był znakomity pomysł.

W temacie ciasta nie ma co się powtarzać, idealną recepturę i wskazówki znajdziecie w Akademii burczymiwbrzuchu.

Pierogi ruskie z kurkami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g wędzonego twarogu
  • 350 g puree ziemniaczanego
  • czerwona cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g kurek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę  oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
  7. Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i kurkami.

Farsz:

  1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem, gdy się zarumieni dorzucamy kurki i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę, studzimy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i rozdrabniamy masę widelcem.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulę z kurkami. Farsz dokładnie łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pierogi ruskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi ze śliwkami
1

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Pierogi z truskawkami
1

Pierogi z truskawkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
1

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wytrawne babeczki z cukinią
1

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gofry budyniowe

Gofry budyniowe

Beti Beti
kruche babeczki

Placki z jabłkiem na jogurcie greckim

Placki z jabłkiem na jogurcie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit ciasto dyniowe z ziarnami
1

Fit ciasto dyniowe z ziarnami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj