Pierogi ruskie z kurkami

O kurka! A gdyby tak do pierogów ruskich z wędzonym twarogiem dodać smażone kurki i trochę karmelizowanej cebulki? Haraszo, to był znakomity pomysł.

W temacie ciasta nie ma co się powtarzać, idealną recepturę i wskazówki znajdziecie w Akademii burczymiwbrzuchu.

Pierogi ruskie z kurkami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g wędzonego twarogu
  • 350 g puree ziemniaczanego
  • czerwona cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g kurek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę  oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
  7. Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i kurkami.

Farsz:

  1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem, gdy się zarumieni dorzucamy kurki i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę, studzimy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i rozdrabniamy masę widelcem.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulę z kurkami. Farsz dokładnie łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pierogi ruskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem
1

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki
1

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roladki z łososia z rzeżuchą i twarożkiem
1

Roladki z łososia z rzeżuchą i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu