Pierogi razowe z kapustą i grzybami

Święta już w połowie, a ja dopiero dzisiaj mam czas złożyć wszystkim życzenia :) Organizacja kolacji wigilijnej to jednak poważne przedsięwzięcie, ale zakończone sukcesem, daje bezcenną satysfakcję.Sztandarowym daniem, którego zabraknąć nie może na wigilijnym stole, są pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda coraz częściej pojawiają się w nowych odmianach: pieczone, w cieście francuskim albo z grzybkami mun zamiast podgrzybków. Ja wybrałam tradycyjne; jedyną innowacją było dodanie mąki pełnoziarnistej do ciasta. Wyszło bardzo świątecznie :)
Zdjęcie - Pierogi razowe z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików
  • cebula
  • łyżeczka masła

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto przepłukać ją ciepłą wodą. Następnie siekamy ją dosyć drobno.Na rozgrzanym maśle przesmażamy na złoto posiekaną cebulkę, dorzucamy kapustę i posiekane grzyby i zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty (można użyć do tego wody od moczenia grzybów). Dusimy pod przykryciem do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą, ale ostatecznie powinna ona w całości odparować. Doprawiamy do smaku pieprzem, sól według mnie nie była potrzebna. Gdy kapusta jest miękka i straci intensywny kwaśny smak, zdejmujemy farsz z ognia i studzimy.
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, soli i wody zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Wody dolewamy po trochu, według potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy ostudzony farsz, krążek składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 3-5 minut.Podajemy okraszone cebulką przesmażoną na oleju.
Życząc smacznego, dołączam świąteczne życzenia :)
Zdjęcie - Pierogi razowe z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kiszonej kapusty z karmelizowaną marchewką

Surówka z kiszonej kapusty z k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Surówka z kiszonej kapusty
2

Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw
1

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Krem z borowików z łazankami

Krem z borowików z łazankami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Muszle zapiekane z grzybami

Muszle zapiekane z grzybami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku