Pierogi razowe z kapustą i grzybami

Święta już w połowie, a ja dopiero dzisiaj mam czas złożyć wszystkim życzenia :) Organizacja kolacji wigilijnej to jednak poważne przedsięwzięcie, ale zakończone sukcesem, daje bezcenną satysfakcję.Sztandarowym daniem, którego zabraknąć nie może na wigilijnym stole, są pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda coraz częściej pojawiają się w nowych odmianach: pieczone, w cieście francuskim albo z grzybkami mun zamiast podgrzybków. Ja wybrałam tradycyjne; jedyną innowacją było dodanie mąki pełnoziarnistej do ciasta. Wyszło bardzo świątecznie :)
Zdjęcie - Pierogi razowe z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików
  • cebula
  • łyżeczka masła

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto przepłukać ją ciepłą wodą. Następnie siekamy ją dosyć drobno.Na rozgrzanym maśle przesmażamy na złoto posiekaną cebulkę, dorzucamy kapustę i posiekane grzyby i zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty (można użyć do tego wody od moczenia grzybów). Dusimy pod przykryciem do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą, ale ostatecznie powinna ona w całości odparować. Doprawiamy do smaku pieprzem, sól według mnie nie była potrzebna. Gdy kapusta jest miękka i straci intensywny kwaśny smak, zdejmujemy farsz z ognia i studzimy.
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, soli i wody zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Wody dolewamy po trochu, według potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy ostudzony farsz, krążek składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 3-5 minut.Podajemy okraszone cebulką przesmażoną na oleju.
Życząc smacznego, dołączam świąteczne życzenia :)
Zdjęcie - Pierogi razowe z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami
1

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasztet z czerwonej soczewicy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi
3

Piernikowe tiramisu z powidłam…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust