Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi zrobiona są z ciasta parzonego ,poniżej wytumaczę jak zrobić,żeby nie poparzyc palców a zgnieść miękkie ,elastyczne ciasto. Nadzienie do pierogów zrobilam z ziemniaków,ricotty i suszonych pomidorków,a podalam je z duszoną wloską kapustą na wędzonym boczku- polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Pierogi parzone na kapuscie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi parzone na kapuscie

Ciasto

. 500 gr maki pszennej

. 1 szklanka wrzatku

. 1/3 kostki margaryny

. szczypta soli

 

Nadzienie

. 5 ziemniakow

. 1 cebula

. 2 zabki czosnku

. 200 gr ricotty lub bialego sera

. 5 suszonych pomidorkow ( niekoniecznie )

. sol i pieprz

 

ponadto

. 200 gr boczku wedzonego w kawalku

. polowe malej kapusty wloskiej

. 1 zabek czosnku

. oliwa z oliwek

 

Wykonanie

Nadzienie

- ziemniaki obieramy pluczemy i wrzucamy do rondelka,dodajemy cebule,czosnek sol i zalewamy to wrzatkiem

- gotujemy warzywa do miekkosci,potem odcedzamy je i za pomoca tluczka zgniatamy wszystko razem -studzimy

 

Ciasto

- makę przesiewamy do miski i posypujemy sola

- we wrzatku rozpuszczamy margaryne

- goracy plyn wlewamy do maki i szybko mieszamy calosc za pomoca lyzki ( jesli trzeba dodajemy nieco maki )

- gotowe ciasto jest scisle i elastyczne - odstawiamy przykryte na 1/2 h.

 

Duszona kapusta

. kapuste kroimy i obgotowujemy ja we wrzatku al dente

- boczek kroimy w mala kosteczke,dodajemy zgnieciony czosnek i podsmazamy z dodatkiem oliwy z oliwek,

- kiedy boczek zmieknie dodajemy obgotowana kapuste,przyprawiamy do smaku pieprzem i sola i dusimy calosc pod przykryciem na wolnym ogniu

 

- pomidorki mielimy w mlynku lub siekamy nozem

-ziemniaki laczymy z ricotta,dodajemy posiekane pomidorki,przyprawiamy do smaku

- ciasto na pierogi walkujemy wykrawamy krazki i nadziewamy farszem,potem zamykamy brzegi w ozdobna falbanke

- pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min

- podajemy z duszona kapusta

Smacznego!

Kategorie przepisów