Pierogi parzone na kapuście
Pierogi zrobiona są z ciasta parzonego ,poniżej wytumaczę jak zrobić,żeby nie poparzyc palców a zgnieść miękkie ,elastyczne ciasto. Nadzienie do pierogów zrobilam z ziemniaków,ricotty i suszonych pomidorków,a podalam je z duszoną wloską kapustą na wędzonym boczku- polecam!
Zapraszam!
Pierogi parzone na kapuscie
Ciasto
. 500 gr maki pszennej
. 1 szklanka wrzatku
. 1/3 kostki margaryny
. szczypta soli
Nadzienie
. 5 ziemniakow
. 1 cebula
. 2 zabki czosnku
. 200 gr ricotty lub bialego sera
. 5 suszonych pomidorkow ( niekoniecznie )
. sol i pieprz
ponadto
. 200 gr boczku wedzonego w kawalku
. polowe malej kapusty wloskiej
. 1 zabek czosnku
. oliwa z oliwek
Wykonanie
Nadzienie
- ziemniaki obieramy pluczemy i wrzucamy do rondelka,dodajemy cebule,czosnek sol i zalewamy to wrzatkiem
- gotujemy warzywa do miekkosci,potem odcedzamy je i za pomoca tluczka zgniatamy wszystko razem -studzimy
Ciasto
- makę przesiewamy do miski i posypujemy sola
- we wrzatku rozpuszczamy margaryne
- goracy plyn wlewamy do maki i szybko mieszamy calosc za pomoca lyzki ( jesli trzeba dodajemy nieco maki )
- gotowe ciasto jest scisle i elastyczne - odstawiamy przykryte na 1/2 h.
Duszona kapusta
. kapuste kroimy i obgotowujemy ja we wrzatku al dente
- boczek kroimy w mala kosteczke,dodajemy zgnieciony czosnek i podsmazamy z dodatkiem oliwy z oliwek,
- kiedy boczek zmieknie dodajemy obgotowana kapuste,przyprawiamy do smaku pieprzem i sola i dusimy calosc pod przykryciem na wolnym ogniu
- pomidorki mielimy w mlynku lub siekamy nozem
-ziemniaki laczymy z ricotta,dodajemy posiekane pomidorki,przyprawiamy do smaku
- ciasto na pierogi walkujemy wykrawamy krazki i nadziewamy farszem,potem zamykamy brzegi w ozdobna falbanke
- pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min
- podajemy z duszona kapusta
Smacznego!