Pierogi parzone na kapuście

Pierogi zrobiona są z ciasta parzonego ,poniżej wytumaczę jak zrobić,żeby nie poparzyc palców a zgnieść miękkie ,elastyczne ciasto. Nadzienie do pierogów zrobilam z ziemniaków,ricotty i suszonych pomidorków,a podalam je z duszoną wloską kapustą na wędzonym boczku- polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Pierogi parzone na kapuscie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi parzone na kapuscie

Ciasto

. 500 gr maki pszennej

. 1 szklanka wrzatku

. 1/3 kostki margaryny

. szczypta soli

 

Nadzienie

. 5 ziemniakow

. 1 cebula

. 2 zabki czosnku

. 200 gr ricotty lub bialego sera

. 5 suszonych pomidorkow ( niekoniecznie )

. sol i pieprz

 

ponadto

. 200 gr boczku wedzonego w kawalku

. polowe malej kapusty wloskiej

. 1 zabek czosnku

. oliwa z oliwek

 

Wykonanie

Nadzienie

- ziemniaki obieramy pluczemy i wrzucamy do rondelka,dodajemy cebule,czosnek sol i zalewamy to wrzatkiem

- gotujemy warzywa do miekkosci,potem odcedzamy je i za pomoca tluczka zgniatamy wszystko razem -studzimy

 

Ciasto

- makę przesiewamy do miski i posypujemy sola

- we wrzatku rozpuszczamy margaryne

- goracy plyn wlewamy do maki i szybko mieszamy calosc za pomoca lyzki ( jesli trzeba dodajemy nieco maki )

- gotowe ciasto jest scisle i elastyczne - odstawiamy przykryte na 1/2 h.

 

Duszona kapusta

. kapuste kroimy i obgotowujemy ja we wrzatku al dente

- boczek kroimy w mala kosteczke,dodajemy zgnieciony czosnek i podsmazamy z dodatkiem oliwy z oliwek,

- kiedy boczek zmieknie dodajemy obgotowana kapuste,przyprawiamy do smaku pieprzem i sola i dusimy calosc pod przykryciem na wolnym ogniu

 

- pomidorki mielimy w mlynku lub siekamy nozem

-ziemniaki laczymy z ricotta,dodajemy posiekane pomidorki,przyprawiamy do smaku

- ciasto na pierogi walkujemy wykrawamy krazki i nadziewamy farszem,potem zamykamy brzegi w ozdobna falbanke

- pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min

- podajemy z duszona kapusta

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
1

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

 Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
2

Pierogi z ziemniakami i kiszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z borówkami. Kolejne letnie chwile…

Pierogi z borówkami. Kolejne l…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z kapustą i pieczarkami
2

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto pierogowe z masłem i olejem
2

Ciasto pierogowe z masłem i ol…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy