Pierogi makówki
Te urocze pierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną, acz swojską formę, to zdecydowanie musicie go wypróbować! Pierożki w kształcie makówek można ulepić między uszkami a pierogami z kapustą i grzybami, a zapewniam, że efekt będzie wart zachodu. Smakują wprost rewelacyjnie i mówię to, jako człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem.
*
SKŁADNIKI
na ok. 30 pierogów
Nadzienie makowe:
- 1 szklanka niebieskiego maku
- ½ szklanki mielonych migdałów
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 czerstwa pszenna bułka
- 100 ml mleka
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- ok. 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki niebieskiego maku
Ciasto na pierogi Mąkę wsyp do miski i wymieszaj wraz z solą. Wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto, wlewając powoli ciepłą wodę. Gdy składniki się połączą, wlej olej. Ciasto zagniataj na blacie podsypanym mąką przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie odstaw na 30 minut do odpoczęcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kole wyłóż 1 łyżeczkę masy makowej. Następnie krawędź ciasta składaj po kawałku i zlepiaj ze sobą, formując sakiewki. Na koniec skręć je delikatnie, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem migdałowo-makowym.
Sos migdałowo-makowy Mielone migdały połącz z miodem, jogurtem i makiem.
*