Piernikowy tort mocha
Moja niewielka kuchnia wciąż oprószona jest mąką, a piekarnik rozgrzany do czerwoności. W takich chwilach jak ta, bardzo przydaje się technologia Dual Cook, jaką oferuje nam w swoich najnowszych piekarnikach Samsung. Za pomocą załączonego separatora można podzielić jeden duży piekarnik na dwie niezależne strefy pieczenia, co nie tylko pozwala oszczędzić jeszcze więcej energii w i tak już energooszczędnym urządzeniu, ale też umożliwia pieczenie dwóch różnych produktów z różnymi ustawieniami czasu i temperatury.
Teraz, przed świętami takie rozwiązania podobają mi się szczególnie, ale jeśli będę chciała zrealizować wszystkie pomysły z mojej przedświątecznej listy, z pewnością przydałyby się także później. Z innych przydatnych funkcji tych piekarników z pewnością mogę wymienić wygodne prowadnice teleskopowe i czyszczenie katalityczne, które skutecznie usunie wszystkie pozostałości po świątecznych wypiekach.
Porozmawialiśmy już o piekarnikach, teraz pora napisać o torcie, jaki można upiec w jednym z nich. Piernikowy tort mocha to coś zupełnie innego, co dzięki korzennym aromatom świetnie wpisuje się w charakter zimowych świąt. Postaw go na swoim świątecznym stole, a goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Nie wymaga wiele pracy, a jego przygotowanie najlepiej zaplanować na około 2 dni przed podaniem, aby spokojnie nabrał smaku i wilgoci.
Składniki:
(średnica 20cm)
- 150g mąki pszennej
- 100g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 50g masła
krem:
- 650ml mleka
- 80g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (2 opakowania)
- 250g cukru
- 350g miękkiego masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w wersji bezkofeinowej może być zbożowa dobrej jakości)
wykończenie:
- 200ml kremówki 36%
- ciemna i biała kuwertura czekoladowa lub czekolada do przygotowania dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Krem: Z 650ml mleka odlej 150ml, pozostałą część zagotuj z cukrem i kawą. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony budyń i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Ciasto: Roztop masło i przestudź.
- W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj jajko, roztopione masło oraz miód. Zmiksuj krótko mikserem. Na koniec dodaj przyprawę korzenną i sodę. Zagnieć miękkie ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy folią spożywczą (dość mocno się klei) na koła o średnicy około 20cm.
- Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem i upiecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone blaty powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu wyrównaj nożem okręgi na wielkość 20cm tak, by pasowały do dna tortownicy. Odstaw.
- Krem: Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Gdy zbieleje, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania. Gotowy krem jest puszysty i lekko rozlewający się, ale po schłodzeniu się zestali.
- Na dno tortownicy ułóż jeden blat piernikowy, następnie wylej 1/3 kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i dalej postępuj tak samo. Gotowy torcik wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
- Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Użyj palnika kuchennego do oddzielenia tortu od boków lub zrób to ostrożnie za pomocą noża.
- Ubij kremówkę na sztywno i udekoruj nią wierzch tortu. Ponownie krótko schłódź.
- W tym czasie przygotuj czekoladowe choinki lub wykorzystaj inne dekoracje.
Smacznego!
Skorzystaj ze świątecznej promocji Samsung!
Kup piekarnik Samsung objęty promocją i odbierz zestaw do domowych wypieków w prezencie!