Piernikowe misie (bezglutenowe)

Zdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Jak co roku Bożonarodzeniowe wypieki rozpoczynają pierniczki, tym razem w wersji bez glutenu i bez laktozy. Niezwykle delikatne i kruche, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków !    W pierniczki nadają się też do powieszenia na choince. Wystarczy przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę. 

Inne przepisy na pierniczki :     Zdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g mąki ryżowej 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania 1 łyżeczka sody   Sposób wykonania: 1. Do rondelka przekładamy odważoną margarynę ,miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy . 2. Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto , ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 3. Dzielimy na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły.   UWAGA! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą ,
najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i
zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją).   Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem 🙂   LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko   Sposób wykonania: Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody .   Zdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki : bezglutenowe misie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe misie (bezglutenowe)

Piernikowe misie (bezglutenowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Lebkuhen
1

Lebkuhen

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Świąteczna gwiazda

Świąteczna gwiazda

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Keks z rodzynkami w rumie
1

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka Renifery
4

Ciasteczka Renifery

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Błyskawiczny piernik
2

Błyskawiczny piernik

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli
1

Sos z suszonych wędzonych śliw…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy