Piernik razowy

Piernik razowy
Zdjęcie - Piernik razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml mleka
  • 80 ml miodu (ok. 4 łyżek)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynek
na polewę:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Olej, mleko, miód i jajka wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon i kakao) wsypać do miski. Stopniowo zalewać masą jajeczną, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie jednolite, dodać rodzynki i starty imbir.


Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x10 cm. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w trybie „góra dół” przez 45 min (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej startą skórkę pomarańczową i polać wystudzone ciasto.


Porada:

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to najlepszy i najbezpieczniejszy sposób, aby uzyskać błyszczącą polewę czekoladową. Umieść czekoladę w szklanej lub metalowej misce, połóż na garnku z gotującą się wodą (tak, aby miska nie dotykała wrzącej wody), nie mieszaj, czekolada sama się rozpuści.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów