Piernik po żydowsku

              Piernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi. Według mnie piernik jest wtedy jeszcze pyszniejszy, ale powidła nie są konieczne. Takie aromatyczne ciasta uwielbiam, a czas oczekiwania na święta kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych i cytrusów. Dzisiejsza propozycja jest taka właśnie pachnąca, idealna do Adwentowego Kalendarza Ani, w którym mam zaszczyt uczestniczyć - dziękuję Aniu :*, do Korzennego Tygodnia Ptasi i do mojego Festiwalu Pierniczków.

Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki.

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*3,5 szklanki mąki pszennej
*1/4 łyżeczki soli
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
*4 jajka
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*4 łyżki oleju
*2 szklanki płynnego miodu
*pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
*2 łyżki rumu lub brandy
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bananowiec straciatella

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
2

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik izaura
1

Sernik izaura

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe
3

Ciasto bez pieczenia podwójnie…

Beti Beti
kruche babeczki