Piernik po żydowsku
Piernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi. Według mnie piernik jest wtedy jeszcze pyszniejszy, ale powidła nie są konieczne. Takie aromatyczne ciasta uwielbiam, a czas oczekiwania na święta kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych i cytrusów. Dzisiejsza propozycja jest taka właśnie pachnąca, idealna do Adwentowego Kalendarza Ani, w którym mam zaszczyt uczestniczyć - dziękuję Aniu :*, do Korzennego Tygodnia Ptasi i do mojego Festiwalu Pierniczków.
Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki:
*3,5 szklanki mąki pszennej
*1/4 łyżeczki soli
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
*4 jajka
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*4 łyżki oleju
*2 szklanki płynnego miodu
*pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
*2 łyżki rumu lub brandy
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.
Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.
Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Można przełożyć powidłami śliwkowymi.
Smacznego :)