Piernik po żydowsku

              Piernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi. Według mnie piernik jest wtedy jeszcze pyszniejszy, ale powidła nie są konieczne. Takie aromatyczne ciasta uwielbiam, a czas oczekiwania na święta kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych i cytrusów. Dzisiejsza propozycja jest taka właśnie pachnąca, idealna do Adwentowego Kalendarza Ani, w którym mam zaszczyt uczestniczyć - dziękuję Aniu :*, do Korzennego Tygodnia Ptasi i do mojego Festiwalu Pierniczków.

Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki.

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*3,5 szklanki mąki pszennej
*1/4 łyżeczki soli
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
*4 jajka
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*4 łyżki oleju
*2 szklanki płynnego miodu
*pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
*2 łyżki rumu lub brandy
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bajgle
1

Bajgle

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielona pascha
2

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Makowiec ucierany z żurawiną

Makowiec ucierany z żurawiną

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Piernikowe brownie ze śliwką
1

Piernikowe brownie ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik crème brûlée

Sernik crème brûlée

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Proste ciasto pomarańczowe
2

Proste ciasto pomarańczowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Błyskawiczny piernik pomarańczowy
1

Błyskawiczny piernik pomarańcz…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście