Piernik marchewkowy
Trochę udawany, ale bardzo smaczny piernik marchewkowy ? Do surowej masy, dodatkowo można dodać, dwie łyżeczki kawy zbożowej lub kakao, wtedy ciasto będzie ciemniejsze. Ten piernik lubi również, dodatek orzechów, bakalii i polewę z gorzkiej czekolady.
Sam zdecyduj, jaką wersję lubisz najbardziej ?
Składniki na piernik marchewkowy / 2 małe keksówki o wym. 12 x 25 cm
– 300 g startej marchewki ( 2 duże marchewki )
– 500 g mąki pszennej
– 1 szklanka oleju
– 6 jajek
– 3 pełne łyżki płynnego miodu
– 1 niepełna szklanka brązowego cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 3 pełne łyżeczki przyprawy do pierników
Dodatkowo ( opcjonalnie )
– 2 łyżeczki kakao lub kawy zbożowej
– garść posiekanych orzechów, migdały, żurawina, rodzynki
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach.
Do miski daj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników. Pomieszaj składniki.
Jajka ubij z cukrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodawaj olej, marchewkę, wszystko pomieszaj na małych obrotach.
Na koniec dodaj sypkie produkty. Ponownie pomieszaj, na małych obrotach.
Foremki, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremek.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia około 60 – 70 minut.
Cista z warzywami, pieką się nieco dłużej. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek, kilkakrotnie wbity w ciasto, jest suchy, ciasto na pewno jest dopieczone.
Jeżeli ciasto za mocno przypieka się z góry, można pod koniec pieczenia, przykryć je folią aluminiową.
Gotowe ciasto odłóż na kratkę, do schłodzenia. Piernik, można polać gorącą polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady ( 100g ) z dodatkiem mleka. Smacznego ?