Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

               Kolejną moją propozycją do Festiwalu Pierniczków jest marchewkowy piernik. Aromatyczny, mięciutki, wilgotny i bardzo smaczny. Piernik robiłam w silikonowej formie w kształcie głowy Mikołaja, na zakup której namówił mnie synek jakiś czas temu. Akurat dziś fajnie pasuje taki piernik z mikołajową podobizną w Dzień Świętego Mikołaja :). Piernik można oczywiście upiec w keksówce lub w kwadratowej formie. Serdecznie polecam, jest pyszny !

Przepis pochodzi z książki Mai Bartczak Polska kuchnia regionalna.

 

Życzę wszystkim: dzieciom i dorosłym miłych Mikołajek! :) 

Zdjęcie - Piernik marchewkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik marchewkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*2 niepełne szklanki mąki pszennej

*2 szklanki utartej marchewki

*szklanka cukru

*szklanka oliwy

*3 jajka

*czubata łyżeczka proszku do pieczenia

*czubata łyżeczka sody oczyszczonej

*czubata łyżeczka kakao

*czubata łyżeczka cynamonu

*garść ulubionych bakalii (dałam: rodzynki, posiekane daktyle, posiekane orzechy laskowe, trochę wiórków kokosowych) 

 

Wykonanie:

Bakalie sparzyć i odstawić na czas  przygotowania ciasta. Oliwę zmiksować z cukrem na jednolitą masę, dodając w trakcie ubijania mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Na końcu dodać marchewkę, a po zmiksowaniu sparzone i odcedzone bakalie.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylać na nią ciasto i wstawić na około 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Smacznego :)  

Zdjęcie - Piernik marchewkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik marchewkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik marchewkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów