Tort makowy na kruchym spodzie

Tort makowy na kruchym spodzie
Zdjęcie - Tort makowy na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg masy makowej z bakaliami
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 180 ml wody
  • 150 g oleju Kujawski 3 ziarna
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy olej, żółtka i 180 ml wody Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wgniatamy przyprawę do piernika.

Piernikowym ciastem wykładamy dno tortownicy i pieczemy 15 minut w temp. 180ºC.

Drugą część wałkujemy cienko i kroimy radełkiem wydłużone trójkąty lub inne kształty. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor. Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Dodajemy masę makową i gotujemy jeszcze 2 minuty, często mieszając.

Na upieczony spód piernikowy wykładamy połowę masy makowej. Na maku układamy jasne ciastka – mogą być połamane (kilka ciastek odkładamy do dekoracji) i przykrywamy drugą porcją maku.

Dociskamy i schładzamy.

Gdy tort wystygnie, ubijamy kremówkę i smarujemy tort dookoła. Dekorujemy jasnymi ciasteczkami. 



Liczba porcji: 12 

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Kategorie przepisów